Nat Birchall Quintet


*** Nat Birchall Quintet - Duende Jazz Bar ***
14,15 & 16 Οκτωβρίου 2016
______________________________
Nat Birchall - Tenor & soprano saxophones
Adam Fairhall - Piano
Michael Bardon - Bass
Andrew Hay - Drums
Jonathan Hunter - Drums

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζεί στη Βοριοδυτική Αγγλία. 
Εκεί, στις εξοχές του Lancashire και τη μουντάδα του Manchester, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πιστέψει οτι “φυτρώνει” jazz και μάλιστα στα καλύτερά της, αλλά, o Nat Birchall ήταν αυτός που έσπασε τη σιωπή.
Γεννήθηκε το 1957 σε ενα χωριό του βρετανικού Βορρά και εκεί που θα περίμενε κανείς οτι τα νιάτα του θα τα πέρναγε κολλημένος με τους Joy Division και την μετα- πανκ σκηνή του Μάντσεστερ, αυτός έδειχνε την αφοσίωσή του σε κάτι τζαμαικανούς μάστορες του σαξόφωνου, σαν τον τεραστιο Tommy Mc Cook και το ολοφωτο βασιλειο της dub. 
Ο Nat ασχολήθηκε όσο λίγοι με το σαξόφωνο και το 1999, με την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ “Sixth Sense”, οι “γνώστες” της βρετανικής jazz σκηνής απο το Λονδινο, άρχισαν να μιλούν για μια αποκάλυψη. 
Το περιοδικό Mojo έγραφε πως ο ήχος του Birchall ακολουθούσε την spiritual παράδοση του John Coltrane και όντως έτσι ήταν. 
Αυτή η - πνευματική κυρίως - προσήλωση στο κολτρεϊνικό σύμπαν, ακολουθεί τον Birchall τα τελευταία τριάντα τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι στην αρχή ακολούθησε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. 
Υπήρξε στενός συνεργάτης του Τούρκου Akay Temiz, ενώ ασχολήθηκε με την hip hop σκηνή και τους Corner Crew, μπάντα με σαφείς επιρροές απο τη jazz. 
Μέσα στα χρόνια οι μουσικές αναζητήσεις του Birchall γίνονταν όλο και πιο σύνθετες και η ενασχόλησή του με την spiritual κληρονομιά του Coltrane, μετουσιώθηκε σε μια αριστοτεχνική, πλην όμως περισσότερο εσωτερική έκφραση μέσα απο το σαξόφωνο. 
Πολλοί τον συμβούλευαν να αφήσει το Μάντσεστερ και να χωθεί στη jazz σκηνή του Λονδίνου, η επιτυχία έτσι κι’αλλιώς ήταν εγγυημένη.
Ο Birchall δεν ήταν σαν τους άλλους… “Ζουσα μέσα σε μια τεράστια φυσσαλίδα” λέει σε μια συνέντευξη του, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πόσο μοναχικός ήταν ο δρόμος που είχε διαλέξει. 
Όταν όμως γνώρισε τον νεαρότατο, συντοπίτη και ταλαντούχο τρομπετίστα Matthew Halsall, όλα άλλαξαν.
- Με το “Akhenaten” (άλμπουμ που ηχογραφησε το 2008 στην Gondwana Records την εταιρεία του Halsall) ξεκίνησε ενα γοητευτικό ταξίδι στη χώρα της “μουσικής που έρχεται απο μέσα”, επιτέλους βρήκε συνεργάτες που μιλούσαν την ίδια γλώσσα (ο Halsall, o εξαιρετικος πιανιστας Adam Fairhall, ο μπασιστας Gavin Βarras και ο ντραμερ Gaz Hughes) και σιγά -σιγά, όλοι μαζί άρχισαν να “οικοδομούν” μια νέα μουσική κατάσταση στο γκρίζο - και πολλές φορές - δυσοίωνο Μάντσεστερ. Μια πανέμορφη, λυρικότατη και απλή στo σύνολό της jazz, ” Πρέπει να παίζει κανείς με όση περισσότερη ψυχή μπορεί, να είναι πειστικός για τις προθέσεις του. Δεν υπάρχει κάποιο κρυμμένο νόημα μέσα σε όλα αυτά, μόνο η αλήθεια για το πως νοιώθει κανείς τη μουσικη” λεει ο Birchall, o οποίος συνεχίζει με το ίδιο πάθος το εσωτερικό του ταξίδι στον πλανήτη της Jazz.

- Το 2013 το κουιντέτο του Nat Birchall ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για δύο μοναδικές συναυλίες στο Duende Jazz Bar που εκείνη την εποχή λειτουργούσε στην Λάρισα.
Οι δύο μυσταγωγικές βραδιές ηχογραφήθηκαν και έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2014 κυκλοφόρησε στην Αγγλία το διπλό βινύλιο με τίτλο “Nat Birchall Quintet - Live in Larissa” και υπότιτλο ”Divine Harmony in Duende Jazz Bar”
Αυτός ήταν ο έκτος προσωπικός δίσκος του και ο πρώτος “Live”.
Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο των πιο έγκυρων jazz περιοδικών του πλανήτη, και κάποια από αυτά τον ανέδειξαν ως “ Νο 1 Jazz Δίσκο του 2014” !!!!
Η συνέχεια για τον Βρετανό μουσικό τον βρήκε στο ίδιο μονοπάτι που με πίστη και αφοσίωση ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια.
Το 2015 ηχογράφησε τον έβδομο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Invocations” στην εταιρεία Jazzman Records και το καλοκαίρι του 2016 κυκλοφόρησε το όγδοο με τίτλο “Creation”
Κύριο χαρακτηριστικό στον ήχο του τελευταίου άλμπουμ η συνύπαρξη 2 ντράμερς.
- Με αυτήν τη σύνθεση λοιπόν, το κουιντέτο του Nat Birchall επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 4 σχεδόν χρόνια, ξανά στο Duende Jazz Bar αλλά τώρα πια στην Θεσσαλονίκη.
Nat Birchall Quintet - Duende Jazz Bar
14, 15 & 16 Οκτωβρίου 2016
Εισιτήριο εισόδου: 20 ευρώ
Προπώληση: 18 ευρώ
___________________
Kαλαποθάκη 16 - Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 252704